Как да се подготвим за планинските преходи? Няколко лесни стъпки

Планинските преходи са приключенията, в които все повече и повече хора решават да се впуснат.

Независимо от разстоянията, трудността и маршрута, те трябва да се обмислят внимателно, като всеки турист е длъжен да прецени дали е снабден с всичко необходимо, за да започне това начинание.

В текущата статия ще поговорим за това как можем да се подготвим за планинските преходи, за да може да извлчем максимума от тях и да се насладим на прекрасни мигове в планината.

Разбира се, никой не би могъл да се справи без да планира избрания маршрут.

1. Маршрут

Маршрутът е отправната точка на всеки планински преход. Все пак трябва да знаем безопасните пътеки към желаната дестинация или нови върхове, нали така?

Живеейки в дигиталната ера всеки човек може да провери обстойно в интернет пътеките, които ще доведат до крайната дестинация. Плюс това, за традиционалистите, повечето планински местности в България имат карти, които упътват доста изчерпателно.

Също така, маршрутът трябва да бъде избран според възможностите и подготовката на планинаря. Правилната преценка е нужа, за да няма изненади по пътя и по този начин да не можете да се насладите на величествената природа.

Следващ важен елемент е туристическата екипировка.

2. Туристическа екипировка

Правилно! Тя се определя според сезона и обикновено включва раница, надеждни планински обувки, поларени одеяла, очила, кърпи за глава, ръкавици, спортни чорапи, мъжки или дамски туристически панталони, ветровки, елеци и други.

Екипирвката ще ви предпази от дъждове и променлино време в планината, а удобните туристически обувки ще бъдат здрава основа, когато покорявате следващия си връх.

3. Комплект за бърза помощ

Третият задължителен елемент в подготовката е да имате комплект с всичко необоходимо при съответен инцидент. Това включва обезболяващи, вода, бинтове, нож, ножица, лепенки, спирт, а задължително допълнение е мобилният телефон.

По този начин ще сте сигурни, че поемата предизвикателство с умерен риск и бъдете сигурни в действията си.

Финални думи

Това са само някои от важните фактори, които трябва да имате предвид преди да тръгнете в планината.

Естествено, според ситуацията можете да разпределите нужната храна, спортни аксесоари и допълнителни джаджи към вашата планинска екипировка, но основните елементи като внимателно планиране на маршрута, облеклото и комплект за бърза помощ са пивотални за осъществяването на едно незабравимо изкачване към върха.

 

 

 

 104 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *